Omán utazás repülővel

Salalah nyaralás 2024

Részletek

Álomnyaralások kedvező áron

Egzotikus utak 2024

Részletek

Csoportos tengeri hajóutak 2024

magyar idegenvezetővel

Részletek

Tigris és nagyvad szafari

India, Delhi, Delhi Útazonosító: 638761
  • Szálláskategória: Hotel
  • Utazás módja: Repülővel
  • Típus: Városlátogatás, Hajóút

A csomagár minden kötelező költséget tartalmaz!

Leírás

Programleírás

1-2. nap: Budapest - Delhi

Találkozás a Liszt Ferenc repülőtéren a délelőtti órákban. Elrepülés Delhibe, átszállással. Utazás közben szemelvények a Project Tiger program mára több mint 50 évének intézkedéseiről, a tigris rezervátumok és nemzeti parkok működéséről, némi topográfiai áttekintéssel. Érkezés Delhibe másnap a hajnali órákban. Rövid utazás egy repülőtér melletti szálloda éttermébe, reggeli. Történetek a Mogul birodalom idejéből, a leghíresebb uralkodókról (Bábur, Nagy Akbar, Sáh Dzsahán, Aurangzeb), s arról hogyan váltak a mongol-török hódítók Delhi és Agra legnevesebb építtetőivé. Séta az 1658-ban átadott Nagy Mecsetben. A perzsa stílusú mecset befogadóképessége 20.000 fő (!), s Aurangzeb (1658-1707) császár uralkodásának első évében nyitották meg. Látogatás Mahatma Gandhi (1869 - 1948) sírjánál és emlékparkjában, emlékezéssel a híres államférfi londoni egyetemi tanulmányaira, dél-afrikai ügyvédi karrierjére, illetve a független India megteremtésében játszott kivételes szerepére. Buszos városnézés Delhi kormányzati negyedében: Janpath (volt Queensway); Rashtrapati Bhawan (volt Alkirályi Palota); Parlament; Kormányzati épületek; India Gate (volt India Háborús Emlékmű). Néhány említés a néhai Brit-India életéből, legfontosabb eseményeiről, Delhi kormányzati negyedének, illetve India vasúti rendszerének kiépítéséről. Rövid történetek Viktória királynő 1876. évi India császárnőjévé koronázásáról, az 565 maharadzsaság koráról, a modern India jogi-, oktatási és társadalmi életének formálásáról. Látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló, egyedi szépségű, 12. századi Qutab Minar komplexumnál. Este felkészülés az előttünk álló vadonjáró napokra.

Szállás Delhiben (1 éj).

3. nap: Pench Nemzeti Park - bengáli tigrisek

Reggeli transzfer a repülőtérre, majd elrepülés Nagpur repülőterére. Nagpurból vezetés Madhija Pradesh államba, ,,Indiai szívébe". A 308.000 km2 területű államban 12 nemzeti park és 24 vadrezervátum található. Ezekben az erdőkben játszódik J. Rudyard Kipling világhírű regénye ,,A Dzsungel könyve", s ma is ez Földünk tigrisben leggazdagabb vidéke. A Pench Nemzeti Parkba menet bezsélünk Apponyi Henrik és Széchenyi Zsigmond itt átélt tigriskalandjairól, az Úti és vadásznaplóm Indiából, illetve a Nahar c. nagyszerű műveik alapján. Ismertető a maharadzsák néhai, fölöslegesen pazar vadászatairól, majd néhány további rémtörténet a 19-20. század legrettegettebb emberevő tigriseiről... Edward James "Jim" Corbett a Kumaoni emberevő tigrisek c. világhírű sikerkönyve alapján. A Pench Nemzeti Park (Pench Tigrisrezervátum és Maugli Pench Vadrezervátum) földrajzi határainak, nagyvadjainak áttekintése. Késő délutáni bejelentkezés a Tuli Tiger Corridor lodge-ba (a nemzeti parkban). Közös vacsora.

Szállás a Pench Nemzeti Parkban (2 éj).

4. nap: Pench Nemzeti Park - szafari

A Pench folyó mentén elterülő nemzeti park a Satpura Range-hegység festői tájairól is híres. Dzsungeleiben 39 féle emlős él. Sir David Attenborough itt forgatta Tiger: Spy in the Jungle c. tigrisfilmjét. Talán még inkább köztudott, hogy Rudyard Kipling is ide álmodta a Dzsungel könyvét. Történetek az 1907-ben irodalmi Nobel-díjat nyert angol-indiai író kalandos életéről, folyamatos kutatással a ma 758 km2 méretű ,,Kipling vadon" tisztásokkal szabdalt szal-ligeteiben, bambusz erdői mentén, a magasabb hegyoldalakon lévő köd erdők tövében. Szerencsés esetben találkozás a leghíresebb lakókkal, mint a leopárdok (Bagira), ajakos medvék (Balú), indiai vadkutyák, sakálok, gaurok, az állandóan zajos majomseregek és a tigrisek (Sir Kán). Kései ebédünket a szálláson, vagy annak közelében fogyasztjuk. Délután pihenő, felkészülés a holnapi napra. Korai nyugovóra térés.

5. nap: Pench Nemzeti Park (szafari) - Kanha Tigrisrezervátum

Reggeli-délelőtti szafari a nemzeti park magterületén, majd piknik ebéd. Délután kb. 5 órás utazás India következő, és egyben ismét csak egyik legnagyobb vadonjába, a Kanha Nemzeti Park és Tigris Rezervátumba. A szigorúan védett természetvédelmi terület több mint 2.000 km2 méretű, dzsungeleinek mélye Ázsia vadvédelmi programjainak egyik ,,fő bástyája". Útközben általános ismertető az Indiában élő vagy korábban élt egyéb nagymacskákról: oroszlánok, leopárdok, hópárducok, gepárdok. Az 1973-ban indított Project Tiger, illetve a WWF és Leonardi Di Caprio nevével fémjelzett Save Tigers Now programok vázlatos bemutatása. Szállásaink elfoglalása a Mogli Resortban, majd közös vacsora.

Szállás a Kanha Nemzeti Parkban (2 éj).

6. nap: Kanha Nemzeti Park - 2 szafari

Kora reggeli ébresztő és reggeli után délelőtti jeep szafari a királytigrisek nyomán. A Kanha Nemzeti Park egész Ázsia legnagyobb tigris rezervátuma, így itt is igen jó az esély, hogy megpillantsuk az akár 250 kg (!) tömegűre is megnövő óriás macskákat. A 100-110 cm marmagasságú csíkos csúcsragadozók hozzászoktak az ösvényeken mozgó, négykerekű, büdös és ehetetlen fémjószágokhoz, így, ha meglátnak minket, nem menekülnek, vagyis szerencsés esetekben igen jól fotózhatók. Pihenő a déli órákban kb. 3 órán át a szafari bázison. Délutáni kutakodás a tigrisek után, nagyvad és majomfotózással. A Kanha vadonja nem csak nagyragadozókban bővelkedik. A növényevők legimpozánsabb képviselői a szigorúan védett mocsári szarvasok (barasingha) és az óriási gaurok. (A gaur a Föld legnagyobb vadon élő szarvasmarha féléje. Az indiai bölényként is titulált állat marmagassága 170 - 220 cm, tömege elérheti a 10 mázsát is.) Este a látottak értékelése - remélhetőleg a tigris fotók összehasonlításával - majd közös vacsora.

7. nap: Bandhavgarh Tigris Rezervátum

Kora reggeli indulás India és bolygónk tigrisekben leggazdagabb rezervátumába, a Bandhavgarh Nemzeti Parkba. (A különböző szaklapok és portálok besorolásai szerint, itt van a legnagyobb esély arra a Földön, hogy bengáli tigrist lássunk!) A terület 1968-ig Rewa maharadzsáinak vadászrezervátuma volt, itt fogta be Martand Szigh maharadzsa a világ első fehér tigrisét, 1951-ben. Utazás közben visszatérés Széchenyi Zsigmond Nahar c. művéhez - az 1930-as évek Indiája társadalmi érdekességeinek felidézésével, Széchenyi szavaival. Megérkezés után rövid séta a táborhelyünk körüli vadonban. Közös vacsora.

Szállás Bandhavgarhban(2 éj).

8. nap: A bengáli tigrisek erdeiben - 2 szafari

Egész napos ,,tigris és nagyvad vadászat", távcsővel és fényképezővel, terepjáróval, helyi vadőrök irányításával. A kora reggeli szafari kapunyitáskor indul, a nap közepén kb. 3 órás pihenés áll rendelkezésre resortunkban. A pihenő alatt a Project Tiger 2022. (vagy, ha már rendelkezésre áll 2023.) évi jelentésének közös tanulmányozása, angol-magyar fordításban. A délutáni szafari kapuzárásig tart. A vacsora alatt a nap során megélt nagyvad élmények felelevenítési lehetősége, illetve a Project Tiger adatok további megvitatása.

9. nap: Khadzsuraho UNESCO világörökségi templomai - a kőbe faragott Káma-Szútra

Reggeli indulással utazás Khadzsuraho irányába. Az utazás hossza kb. 5 óra, útközben egy megállással és teázási szünettel. Menet közben ismertetés a Csandéla uralkodók koráról, a 10. századi templomépítésekről. Szigorúan közmegegyezésen alapuló mértékek szerinti előkészítés a világ leghíresebb, a ,,szemérem kora előtti" templomaival és az ott látható igen buja jelenetsorokkal kapcsolatban. Megérkezés után az épületegyüttesek bejárása, helyi vezetők irányításával - a testi szerelem témakörében mutatott érdeklődésünk, rugalmasságunk határaihoz igazítva. (A 950 - 1050 között felépített hindu templomok Keleti-; Nyugati- és szórt csoportrészekből állnak. Sétánkat a Keleti-csoport műemlékremekeinél kezdjük: Brahma, Vamana és Javari templomai, majd a három Jain szentély. Sétánk a Keleti csoport épületeinél: Lakshmana- Matangesvara és a Varaha templomoknál folytatjuk. Programunk végén a Visvanatha és Nandi komplexumot, a Chitragupta templomot és a Kandariya Mahadeva együttest nézzük meg. A leghíresebb mithuna-párok és mithuna-csoportok fotózási lehetősége.

Szállás Khadzsuharóban (1 éj).

10. nap: Panna Nemzeti Park - Agra

Korai reggeli szafari a Ken folyó árterületének híres UNESCO bioszféra rezervátumában, a Panna Nemzeti Parkban. A Panna a tigrisei és leopárdjai mellett leginkább kismacskáiról (karakál; mocsári macska; rozsdafoltos macska), macskaalkatú ragadozóiról (cibetmacskák), hiénáiról, illetve ajakos medvéiről híres. Kései reggeli, majd utazás Jhansi pályaudvarára, ahonnan vonattal utazunk Agra városába. Útközben rövid áttekintés a hatalmas ország vasútvonalairól, vasúti közlekedéséről. Agrába érkezés után közös vacsora a szállodában.

Szállás Agrában (2 éj).

11. nap: Agra

Agra, a mogul császárok néhai fővárosa, India és egyben egész Ázsia egyik leghíresebb építészeti műemléki helyszíne. 1526-tól (Babúr hatalomra kerülése) 1648-ig (Sáh Dzsahán delhiben megkezdett építkezéseiig) ide özönlött a mogulok majd minden gazdagsága. A város gigászi középkori épületeit máig átszövik a köznép ajkán máig élő legendák és mesék. Közös látogatás az UNESCO világörökségi Agrai (Vörös) Erődben. A Yamuna folyóra néző félkör alaprajzú erőd mérete 380.000 m2 falainak magassága mindenütt meghaladja a 20 métert. Az épület bejárása közben néhány történet a leghíresebb Mogulokról. Délutáni látogatás a Mahtab Bagh császári kertben, Agra folyópartja és a Tádzs Mahal mesés látványának élvezetével.

12. nap: Ranthambore Tigrisrezervátum - az ,,Indiai 5 Nagy"

Látogatás napfelkeltekor a ,,Szerelem fehér márványba faragott költeményénél", az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Tádzs Mahal-nál. Mumtaj Mahal császárné (Sáh Dzsahán legkedvesebb felesége) síremléke India talán leghíresebb épülete, a perzsa-török-indiai építészet remeke. Kései reggeli, majd elutazás (300 km vezetés) a Ranthambore Nemzeti Parkba és Tigris Rezervátumba. Utazás közben bőven jut idő a már látott, rendszerezett, de ugyanakkor még előttünk is álló ,,India 5 Nagy" és legfontosabb élőhelyeinek ,,szóbeli katalogizálására": bengáli tigris, ázsiai leopárd, indiai orrszarvú, indiai elefánt, indiai bivaly. A Ranthambore már Rádzsasztán területén található, így nem maradhat el a rádzsput hercegek és néhány világhírű rádzsput fellegvár és erőd igaz meséinek felelevenítése sem. Szállásunk elfoglalása a Tigris Fészke Resortban, a nemzeti parkban, majd feljutás a Ranthambore Erőd-be, ahonnan a rezervátum óriási területei ,,pásztázhatók". Az igen szemtelen majmok, bátor antilopok és szarvasok megfigyelése. Vacsora, majd utána felkészülés a másnapi két szafarira.

Szállás a Tigris Fészke Resortban (2 éj).

13. nap: Ranthambore Nemzeti Park - 2 szafari

Ki ne hallott vagy látott volna már valamit az UNESCO világörökségi védelem alatt álló tigrisrezervátumról? A Csambal és a Banasz folyók által határolt plató-perem terület a természetfilmek "sztárja", nagyon sok vízzel, s több jelentős tóval, és igen gazdag vadállománnyal partjaikon. (Csak néhány itt forgatott természetfilm: Tiger's Revenge; Safari India; Broken Tail's; For the Stripes) A rezervátum vadbősége legendás, ez az egyik legjobb helyszín (egész Indiában), hogy megpillantsuk a prédaállatokat, s a rájuk vadászó a csíkos nagymacskákat. A délutáni szafari előtt vázlatos áttekintés a tigrisrezervátum aktuális projektjeiről, a földrajzi jellemzőkről, illetve a tigrisállomány aktuális létszámáról. Canter szafari napnyugtáig. 

14. nap: Delhi

Reggeli után visszautazás Delhibe (300 km). A fővárosba érkezés után látogatás a Bangla Sahib Gurudwara szentélyhez, a hindu- és szikh hívők közös zarándokhelyéhez. Búcsúvacsora a hotelben, az átéltek értékelésével, megvitatásával. Felkészülés a hazaútra.

Szállás Delhiben (1 éj).

15. nap: Delhi - Budapest

Hajnali transzfer a repülőtérre. Isztambul átszállással repülés Budapestre, menetrend szerint. Megérkezés a Liszt Ferenc reptérre az esti órákban.


UNESCO Világörökségi helyszínek:

Qutab Minar komplexum
Khadzsuraho
Agra erőd
Tádzs Mahal
Ranthambore Nemzeti Park
Panna Nemzeti Park (bioszféra rezervátum)

Miért éppen

Földünk vadon élő tigriseinek száma 10 év óta folyamatosan emelkedett, emelkedik.  A 2022 végén nyilvántartott 4.500 ,,csíkos lélekből" 3.167 egyed, vagyis a világ állományának 70%-a ,,indiai állampolgárságú" tigris. A vadvédelmi siker oroszlánrésze (illetve ez esetben tigrisrésze...) elsősorbanaz indiai kormány által 1973-ban elindított, így az idén 51 éves, Project Tiger vadvédelmi program intézkedéseinek köszönhető. A bengáli tigrisek (Panthera tigris tigris) és erdőik megmentése India nemzeti ügye. Mára 53 tigrisrezervátumban, 75.796 km2 védett területen éledt újjá A Dzsungel könyvevilága.

Vadonjáró utazásunk során öt világhírű rezervátumban (Kanha, Pench, Bandhavgarh, Panna, Ranthanbore) szafarizunk, eljutva India tigrisekben és nagyvadakban leggazdagabb vadonjainak mélyére.   

Utazásunk során J. Rudyard Kipling, Jim Corbett - és a legeredetibb magyar útleírók, Széchenyi Zsigmond és Apponyi Henrik műveinek segítségével megelevenedik a 19-20. századi India mesés világa is. Szállásainkat, körülményeinket is a múlt British Raj stílusához igazítjuk: Az elérhető legjobb lodge-okban kortyolgathatjuk a teát- vagy whisky-t, a napi kalandok esti felidézésekor.

 

,,Végeredményben mégis csak a tigris csábított Indiába, csíkos bundája kedvéért kockáztattuk életünket egy hónapig Bombay és Calcutta dzsungeljeiben."
Széchenyi Zsigmond: ,,Nahar"

Az ár nem tartalmazza

  • az e-vízumdíjat
    25.000 Ft
  • az elvárt borravalót
    7 USD / fő / nap
  • az útlemondási biztosítást
    (Covid fedezettel): 2,2%

  

EGYÉB KÖLTSÉGEK

  • Egyágyas felár
    320.000 Ft
  • BBP utasbiztosítás
    (EUB Biztosító)
    - Air & Cruise Top:
    1.030 Ft/fő/nap

    - Air & Cruise Extra:
    1.590 Ft/fő/nap

Az ár tartalmazza

  • a repülőjegyet illetékkel személyenként 1 db kézipoggyásszal,
    és 1 db max. 30 kg-os feladandó bőrönddel (melynek értéke:
    kb. 359.000 Ft)
  • a belföldi repülőjegyet
  • a szállásokat 4*+ és 5*-os hotelekben és nemzeti parki resortokban
  • a városokban félpanziót (reggeli és vacsora); a tigrisrezervátumokban teljes ellátást
  • a szükséges transzfereket
  • a magyar nyelvű idegenvezetést
Foglalható időpontok
Szűrje tovább az árakat dátum, vagy szobatípus szerint:
Szűrés
Indulási időpont Időtartam Szobatípus Ellátás Ár Megjegyzés rovat
2024-11-17 - 2024-12-01 13 éj Kétágyas (két különálló ágyas) szoba leírás szerint 1.495.000 Ft Ft/fő, 2F
Kérjük adja meg az utazók létszámát
Szűrés
Felnőttek:
Gyermek:

Hasonló ajánlatok