Omán utazás repülővel

Salalah nyaralás 2024

Részletek

Álomnyaralások kedvező áron

Egzotikus utak 2024

Részletek

Csoportos tengeri hajóutak 2024

magyar idegenvezetővel

Részletek

Édes Erdély - Klasszikus erdélyi körutazás

Románia, Körutazás Erdélyben, Körutazás Erdélyben Útazonosító: 92103
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: Körutazás


Egyes utazásokra 5% vagy 6% "FIRST MINUTE" KEDVEZMÉNY február 2-ig.

Leírás

Utazás

Légkondicionált autóbusszal (WC, DVD, italautomata).
Nincs éjszakai buszozás.

Szállás

8 éjszaka 3-4 csillagos szállodákban, kényelmes, kétágyas, fürdőszobás szobákban.
Székelyudvarhelyen (2-3. éj) és Brassó mellett (6-7. éj) mindegyik csoportnál 4 csillagos szállodában // 1. éjszaka a máj. 15-i és a júl. 10-i csoport esetében Kolozsváron is 4 csillagos szállodában, az aug. 5-i csoport esetében Torockón, panziókban ill. vendégházakban // a többi helyen 3 csillagos szállodákban történik az elhelyezés.
A székelyudvarhelyi és a csíkszeredai szálloda wellness-részleggel rendelkezik (élménymedence, szaunák, pezsgőfürdő), melyeket egy kisebb összegű térítés fejében használhatnak a szállodák vendégei. A Brassó melletti szállodának is van egy kis beltéri úszómedencéje wellness részleggel, melynek használata ingyenes a szálloda vendégei részére.

Ellátás

Büféreggeli + szalonnalakoma a 3. napon Székelyderzsen / fakultatív vacsora.

 

 

1. nap: Nagyvárad, Kolozsvár
Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.15-kor. Budapestről az autóbusz 5.30-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Szolnok – Ártánd útvonalon a határmenti Nagyváradra. Nagyvárad a Trianon előtti Magyarország egyik legszebb városa volt, lakóinak több mint 90%-a magyarnak vallotta magát. Látogatás a gyönyörű barokk katolikus székesegyházban, majd séta a belvárosban (pompás szecessziós stílusú paloták).
Továbbutazás a történelmi Erdély határát jelentő Király-hágón keresztül Kolozsvárra, ismerkedés a város híres magyar emlékeivel. Szállás Kolozsváron (1 éj).
* Az augusztus 5-i csoport esetében az 1. éjszakai szállást Torockón, egyszerű, falusi panziókban, ill. vendégházakban tudtuk foglalni. A szobák saját fürdőszobával rendelkeznek, tiszták, jól karbantartottak.

2. nap: Tordai-hasadék, Torockó, Marosvásárhely
Kora délelőtt könnyű túrázási lehetőség a Tordai-hasadékban, majd Torockóval ismerkedünk. Ezt a magyarlakta települést sokan Erdély legszebb falujának tartják.
A délutáni órákban érkezünk meg Székelyföldre. Városnézés Marosvásárhelyen, a legnagyobb székely városban. A sok szép épület közül kiemelkedik a Kultúrpalota magyaros-szecessziós stílusban épült pompás épületegyüttese. Lehetőség a gyönyörű belső termek megtekintésére is.
Késő délután továbbutazás Székelyudvarhelyre, a szállodai szobák elfoglalása (2 éj).

3. nap: Székelyudvarhely, Szejkefürdő, Székelyderzs, szalonnalakoma, Fehéregyháza, Segesvár
Székelyudvarhely Erdély „legmagyarabb” városa, a lakosság több mint 95%-a ma is magyar. Kora délelőtt egy sétát teszünk a szépen karbantartott belvárosban. A város egyik nevezetessége az a szoborpark, mely a magyar és a székely történelem nagyjainak állít emléket.
Ezután a szomszédos Szejkefürdőre látogatunk, a „legnagyobb székely”, Orbán Balázs egészen különleges, 12 különböző stílusú székelykapuval díszített síremlékéhez.
Késő délelőtt a közeli Székelyderzs falu UNESCO világörökséghez tartozó erődtemplomát nézzük meg. A templom belső falán látható a Szt. László legenda nagyon értékes középkori freskója. A falu lakossága ősi szokás szerint mind a mai napig a bástyákban tárolja a szalonnát. A templomerőd megtekintése után a csoport részt vesz egy ún. szalonnalakomán, ahol más helyi készítésű ételeket is megkóstolhatnak (kolbász, juhsajt, lekvár, tojás, házi kenyér, zöldségek stb.).
Továbbutazás Fehéregyházára, a Petőfi múzeum és emlékpark megtekintése. Rövid pihenő a falu melletti Petőfi emlékműnél, nagy költőnk halálának feltételezett helyszínén. Ezt követően az egykori szász város, Segesvár romantikus, középkori óvárosával ismerkedünk (UNESCO világörökség).

4. nap: Korond, Szováta, Gyilkos-tó, Békás-szoros, Gyergyószentmiklós
Utazás a Gyergyói-medence irányába. Útközben pihenő a fazekasművészetéről híres Korond községben (erdélyi népművészeti tárgyak kirakodóvására), majd séta a szovátai Medve-tó partján. Szováta Székelyföld legnépszerűbb nyári üdülőhelye, a fürdőtelepen gyönyörű villák sorakoznak, melyek jó része még a Monarchia időszakában épült.
A délutáni órákban a Keleti-Kárpátok két természeti csodájával ismerkedünk. Először sétálunk a vadregényes Gyilkos-tó partján, majd a Kárpátok keleti lejtőin leereszkedünk a Békás-szorosba. A Békás-patak szurdokának nincs párja az egész Kárpátokban, drámai hatásúak a 200-300 méter magas, szinte függőleges sziklafalak jó egy kilométeren keresztül.
Késő délután séta Gyergyószentmiklós hangulatos belvárosában, majd továbbutazás a csíkszeredai szállodába (1 éj).

5. nap: Csíkszereda, Csíksomlyó, Gyimesbükk, „ezeréves” határ, gyimesi csángó lakoma
Délelőtt Csíkszeredán, Hargita megye székhelyén megnézzük a Makovecz Imre által tervezett gyönyörűszép Milleniumi templomot. A csíkszeredai séta után a szomszédos Csíksomlyóval és annak híres zarándoktemplomával ismerkedünk (a katolikus székelyek vallási központja).
A délután további részében szabad program Csíkszeredán, illetve lehetőség a csíkszeredai szálloda wellness szolgáltatásainak igénybevételére. A Csíkszeredán maradó utasokat a késő délutáni órákban a Gyimesekből Kézdivásárhely felé tartva felveszi az autóbusz.
Fakultatív program: Kirándulás a Kárpátokba, a Gyimesek vidékére, a gyimesi csángók közé. Gyimesbükkön látogatást teszünk a Rákóczi-várnál és az „ezeréves” határnál, majd részt veszünk egy igazi csángó mulatságon és lakomán (csángó népdalok, táncok, népviselet, ételek, italok). Sok turista számára ez a folklór program az erdélyi utazás legnagyobb élményét jelenti.
Fakultatív program ára: 15.900 Ft (a lakomával együtt) – garantált program.
Szállás Székelyföld déli részén, Kézdivásárhelyen (1 éj).

6. nap: Kézdivásárhely, Alsócsernáton, Szent Anna-tó, Prázsmár
Székelyföld déli részén programunkat a Kárpát-medence legkeletibb magyarlakta városának, Kézdivásárhelynek a megtekintésével kezdjük. A gyönyörűen felújított főtér és a különleges városszerkezet (az ún. udvarterek) miatt sokan Székelyföld legszebb városának tartják Kézdivásárhelyet, Gábor Áron városát.
Ezt követően Alsócsernáton faluba utazunk, ahol megnézzük Székelyföld leggazdagabb néprajzi múzeumát. A Haszmann testvérek által összegyűjtött kiállítási anyag mennyisége és minősége még a sokat látott utazókat is elkápráztatja.
Székelyföldi utolsó programunk egy páratlan természeti ritkaság, a Szent Anna-tó, Európa egyetlen nagyméretű vulkáni krátertava.
Búcsú Székelyföldtől, a mai utolsó programunk már Szászföldön vár minket: Prázsmáron a meghökkentően érdekes és impozáns templomerődöt látogatjuk meg (UNESCO világörökség). Veszély esetén a falu teljes lakossága beköltözött az erődfal többemeletes celláiba.
Szállás egy Brassóhoz tartozó hegyvidéki üdülőövezetben (2 éj).

7. nap: Sinaia (Peleş-kastély), Törcsvár (Drakula-vár), Brassó
Erdély határától néhány km-re délre, a Kárpátokban, egy Sinaia nevű üdülővárosban, gyönyörű környezetben található a román királyok egykori kastélya, Románia leglátogatottabb turista-attrakciója. A német romantikus várkastélyok mintájára emelt, kívül-belül pazar épületegyüttes Európa egyik legszebb uralkodói rezidenciája. Ezt követően visszatérünk Erdélybe, és a középkori Drakula-várat látogatjuk meg Törcsvár faluban.
A délután nagyobbik részét Brassóban, Szászföld központjában töltjük. Gyönyörű főtere van a városnak, de legnagyobb nevezetessége a híres Fekete templom (Bécstől délkeletre a leglátványosabb gótikus templomnak tartják).

8. nap: Nagyszeben, Gyulafehérvár, Déva
Utazás a Fogarasi-havasok lábai mentén Szászföld legszebb városába, Nagyszebenbe. A nagy területen elhelyezkedő óvárost 2007-re remekül felújították, ekkor Nagyszeben Európa kulturális fővárosa volt. A városnézés után szabad program, majd búcsú Szászföldtől, továbbutazás Gyulafehérvárra. Ismerkedés az Erdélyi Fejedelemség egykor virágzó fővárosával, elsősorban annak magyar vonatkozású emlékeivel. A katolikus katedrális a román kori magyar építészet legértékesebb alkotása. Benne található Hunyadi János, Hunyadi László és több erdélyi fejedelem síremléke. A nap zárásaként rövid ismerkedés Déva városával, mely a Kőműves Kelemenről szóló balladából ismert. Szállás Déva városában (1 éj).

9. nap: Vajdahunyad, Temesvár, Arad
Délelőtt látogatás Vajdahunyad várában. Az impozáns építmény a régi Magyarország leglátványosabb várkastélya volt, mai formáját nagyrészt a Hunyadiak idején kapta az 1400-as években.
Ezt követően utazás nyugat felé Románia egyik legnagyobb városába, Temesvárra. Ez a város a Trianon előtti Magyarország legmodernebb vidéki városa volt, ma is sok gyönyörű palota emlékeztet arra az időszakra. A városnéző séta során a város díszterein és szép templomain kívül látjuk majd Tőkés László egykori lakóhelyét is, a református lelkészi hivatalt, ahonnan az 1989-es romániai forradalom elindult. A temesváriak élőlánccal vették körül az épületet, így próbálták megakadályozni a Securitatét, hogy elvigyék Tőkés Lászlót és feleségét.
Körutazásunk utolsó állomása Arad városa, közös tisztelgés a 13 vértanú emlékére készített Szabadság-szobornál (Zala György nagyszerű alkotása). Ezután séta a belvárosban, majd hazautazás az Arad – Nagylak – Szeged – Kecskemét útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.

Fakultatív programok
Leírás Időtartam Ár
5. nap fakultatív program
15900

Időpontok - Teljes részvételi díj

2023. máj. 15-23.  199.500 Ft  
2023. júl. 10-18.  208.500 Ft  
2023. aug. 5-13. *  206.700 Ft
 

A teljes részvételi díj tartalmazza az autóbuszos utazást, a 8 éjszakai szállást reggelivel, a helyi idegenforgalmi adót, az útlemondási biztosítást, az idegenvezetést, a felsorolt programokat, valamint a székelyderzsi szalonnalakoma költségeit (az erődtemplom belépőjével együtt), de nem tartalmazza az egyéb belépődíjakat. 

Félpanziós felár:  42.900 Ft (8 vacsora) 

Egyágyas felár: 87.000 Ft


Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 485 Ft/nap

Felszállási lehetőségek:

*Figyelem, hazaútban a következő útvonalon jön a csoport: Arad – Nagylak – Szeged – Kecskemét – Budapest – Székesfehérvár.
4:15 – Székesfehérvár Piac téri buszpu. melletti parkoló Vörösmarty tér felőli része
5:30 – Budapest Déli pályaudvarnál, a PRÍMA (CBA) – Déli Áruház felőli parkoló (Kosciuszkó Tádé utca)
6:50 – Szolnok MOL benzinkút (Tószegi út 18/a.)

A szabad helyekről munkatársaink adnak tájékoztatást! Kérje ajánlatunkat!

Időpontok hamarosan!

Hasonló ajánlatok