Omán utazás repülővel

Salalah nyaralás 2024

Részletek

Álomnyaralások kedvező áron

Egzotikus utak 2024

Részletek

Csoportos tengeri hajóutak 2024

magyar idegenvezetővel

Részletek

Veltins-Arena

A Veltins-Arena (régebbi nevén Arena AufSchalke) a gelsenkircheni FC Schalke 04 labdarúgócsapat otthonául szolgáló stadion. A 2001-ben átadott létesítmény a világ legmodernebb labdarúgó stadionjai közé tartozik. Az UEFA-ranglistán 5 csillaggal kitüntetett pályán nem csak labdarúgó mérkőzések, de kézilabdameccsek és koncertek is zajlanak.

A stadion legszembeötlőbb tulajdonsága a zártsága. Nem csak a nézőtér, de a pálya is fedett. A világ első zárt stadionjában, az Amsterdam ArenAban egy nehezen működtethető nyitható tetővel próbálták meg a fű pusztulását megakadályozni. Az Arena AufSchalke tervezői bonyolult tetőszerkezet helyett egyszerűbb megoldást választottak. A teljes játéktér egy hidraulikus szerkezet segítségével a déli lelátó alatt kihúzható a stadionból.
A Lelátók alatt egy kápolna is található, amelyben rendszeresen esküvőket és egyéb rendezvényeket tartanak.
A mérkőzések idején a stadion 32 üzletében nem lehet készpénzzel fizetni. A pálya saját valutája a "Knappenkarte", amely egy előre feltölthető telefonkártya mintájára működik. A büféket egy egységes csőrendszeren át látják el sörrel.
A stadion mennyezetéről egy 29 tonna súlyú tartószerkezeten négy, egyenként 36 m² felületű képernyő lóg. Ezeken az óriáskivetítőkön a stadionban ülők is megnézhetik a visszajátszásokat. Az egész létesítmény teljesen akadálymentesített, kerekesszékkel mindenhová el lehet jutni. Mérkőzéseken kívüli időpontokban a stadiont turisták látogatják.

forrás wikipedia

Térkép

Ülésrend